De nieuwe manier van werken: wat is het en wat zijn de voordelen?

De laatste jaren is de traditionele werkcultuur flink aan het evolueren. De “nieuwe manier van werken” is niet langer een toekomstconcept, maar een realiteit waarmee je als werknemer dagelijks te maken hebt. Deze blog duikt diep in wat deze nieuwe werkcultuur betekent en hoe jij je kunt aanpassen om niet alleen te overleven, maar ook te floreren.

 

Wat is “de nieuwe manier van werken”?

De nieuwe manier van werken verwijst naar een verschuiving van vaste werktijden en -locaties naar een flexibelere benadering die de nadruk legt op output, welzijn en balans tussen werk en privé. Het omarmt technologische vooruitgang en biedt werknemers de autonomie om hun werk naar eigen inzicht en op tijden die hen het beste uitkomen uit te voeren. Deze verandering is een reactie op de groeiende behoefte aan een meer evenwichtige levensstijl en de mogelijkheden die de digitale revolutie biedt.

 

De kern van de nieuwe manier van werken

In de kern van de nieuwe manier van werken staat onmiskenbaar flexibiliteit. Als werknemer heb je nu de unieke mogelijkheid om je werktijden en -plek aan te passen aan je persoonlijke leven, in plaats van dat je leven zich moet schikken naar je werk. Dit concept strekt zich uit verder dan alleen thuiswerken; het biedt je ook de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je je werkzaamheden verricht. Of het nu gaat om vroeg opstaan of juist laat doorwerken, de keuze ligt bij jou.

Deze ongekende flexibiliteit vraagt echter wel om een hoge mate van autonomie en zelfdiscipline. Het is aan jou om je dag efficiënt in te delen en ervoor te zorgen dat je niet alleen je doelen bereikt, maar ook een gezonde balans tussen werk en privé behoudt.

De voordelen van flexibel werken zijn:

  • Het bevordert je werk-privébalans. Je kunt werktijden aanpassen rondom persoonlijke verplichtingen, zoals het wegbrengen van kinderen naar school of het bijwonen van doktersafspraken, zonder dat je vakantiedagen hoeft op te nemen.
  • Bovendien kan het werken in een omgeving waar je je het meest comfortabel voelt – of dat nu thuis is, in een café, of in een co-working space – je productiviteit en creativiteit ten goede komen.

nieuwe manier van werken - inner smile company

Wat is de rol van technologie?

Technologie speelt een cruciale rol in de nieuwe manier van werken. Tools voor samenwerking op afstand, projectmanagementsoftware en communicatieplatforms stellen je in staat om overal ter wereld te werken. Het is belangrijk dat je vaardig wordt in deze tools, niet alleen om effectief te kunnen werken, maar ook om verbonden te blijven met je team.

 

Welzijn van de werknemer staat voorop

Een ander belangrijk aspect van de nieuwe manier van werken is ongetwijfeld de focus op het welzijn van werknemers. In deze moderne werkfilosofie erkennen bedrijven het cruciale belang van mentale gezondheid, ergonomische werkplekken en een gezonde werk-privébalans niet alleen als een verantwoordelijkheid, maar ook als een investering in het menselijk kapitaal. Als werknemer heb je nu meer middelen dan ooit tot je beschikking om niet alleen je professionele prestaties te optimaliseren, maar ook om actief je welzijn te bewaken en te verbeteren. Denk daarbij aan:

  • Geestelijke gezondheidszorg en ondersteuning: Een van de pijlers onder het welzijnsbeleid is de toegang tot programma’s voor geestelijke gezondheidszorg. Dit kan variëren van counseling en psychologische ondersteuning tot mindfulness- en stressmanagementcursussen. Deze initiatieven benadrukken het belang van een gezonde geest en bieden tools en technieken om met werkdruk en stress om te gaan.
  • Ergonomische werkplekken: Ergonomische werkplekken zijn een andere belangrijke factor in het welzijnsbeleid. Of je nu vanuit huis werkt of op kantoor, een goed ingerichte werkplek kan helpen om fysieke klachten zoals rug- en nekpijn te voorkomen. Bedrijven investeren in ergonomische meubels en apparatuur, en soms zelfs in vergoedingen voor werknemers om hun thuiswerkplek naar behoefte in te richten.
  • Flexibele werktijden en vakantiedagen: Flexibele werktijden en vakantiedagen bieden werknemers de mogelijkheid om hun werk beter af te stemmen op hun persoonlijke leven. Dit draagt bij aan een gezondere werk-privébalans, waardoor werknemers tijd kunnen besteden aan familie, hobby’s en rust. Het vermogen om werk en privéleven in harmonie te brengen, is essentieel voor het langdurig behouden van werktevredenheid en productiviteit.
  • Cultuur van openheid en ondersteuning: Een cultuur van openheid en ondersteuning binnen organisaties is cruciaal om het welzijn van werknemers te waarborgen. Door een omgeving te creëren waarin werknemers zich comfortabel voelen bij het delen van hun uitdagingen en zorgen, kunnen bedrijven proactief ondersteuning bieden en bijdragen aan een positieve werksfeer. Dit omvat ook het aanmoedigen van werknemers om regelmatig pauzes te nemen en deel te nemen aan activiteiten die hun welzijn bevorderen.

Wil je als werkgever zijnde op alle fronten inspringen rondom welzijn, of beter gezegd: het levensgeluk van je werknemers? Kies dan voor het Inner Smile Model! Lees hier meer over het Inner Smile Model en ontdek wat we voor jullie kunnen doen.

 

Een veranderende arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt verandert snel en levenslang leren is essentieel geworden. De nieuwe manier van werken moedigt je aan om continu nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en je kennis te verdiepen. Dit kan door online cursussen, workshops of door het volgen van een opleiding. Jouw groei en ontwikkeling staan centraal en het is belangrijk dat je proactief zoekt naar manieren om jezelf te verbeteren.

 

Hoe ga jij om met de nieuwe manier van werken?

Aanpassen aan de nieuwe manier van werken vereist een open houding en de bereidheid om te leren. Begin met het verkennen van flexibele werkmogelijkheden binnen je organisatie en experimenteer met wat voor jou het beste werkt. Bouw een solide routine op, zelfs als je flexibel werkt, en zorg voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Maak ook gebruik van de beschikbare middelen voor je welzijn en professionele ontwikkeling.

De nieuwe manier van werken biedt een wereld van mogelijkheden om je werk en persoonlijke leven op een harmonieuze manier te integreren. Door te omarmen wat deze veranderingen te bieden hebben, kun je een meer bevredigend en evenwichtig leven leiden. Vergeet niet, de sleutel tot succes in deze nieuwe werkcultuur is jouw vermogen om je aan te passen en proactief te zijn in je eigen ontwikkeling. Sta open voor verandering, en je zult merken dat de nieuwe manier

Hoe zit het met jullie werknemersgeluk op de werkvloer?

Wij bevorderen werknemerswelzijn, wat leidt tot meer betrokkenheid, productiviteit, en een sterkere bedrijfscultuur. Dit trekt kwalitatief betere werknemers aan en behoudt enthousiaste medewerkers, wat bijdraagt aan het aantrekken van nieuw talent.

Het gelukswiel.
Wat is dat?

Door middel van onze speciaal ontwikkelde app voeren we een geluksmeting uit, die over enkele weken loopt. Deze meting, ondersteund door de inzichten van Professor Ruut Veenhoven en het Geluksinstituut van de Erasmus Universiteit Rotterdam, baseert zich op de meest actuele wetenschappelijke inzichten over factoren die geluk beïnvloeden.