Gezondheidsbevordering in 5 stappen

In een wereld waarin hectiek en stress vaak de boventoon voeren, zetten meer bedrijven in op gezondheidsbevordering. Het streven naar een gezondere levensstijl gaat namelijk verder dan alleen fysieke fitheid; het omvat ook mentale, emotionele en sociale welzijn. Zowel thuis als op de werkvloer. In deze blog gaan we dieper in op het belang van gezondheidsbevordering en hebben we 5 praktische stappen voor jou als werkgever om dit te bereiken.

 

Wat is gezondheidsbevordering?

Als eerste: wat is gezondheidsbevordering? Gezondheidsbevordering omvat alle activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van personen en gemeenschappen. Dus het bevorderen dat mensen zich gezonder gaan gedragen.

Het gaat niet alleen om het voorkomen van ziekten, maar ook om het bevorderen van een algeheel gevoel van welzijn. Dit kan onder meer worden bereikt door gezonde(re) eetgewoonten, regelmatige lichaamsbeweging, stressmanagement, voldoende slaap, sociale verbindingen en het vermijden van schadelijke gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik.

Het gaat bij gezondheidsbevordering niet alleen om het beïnvloeden van individueel gedrag, maar ook hoe een gezonde leefomgeving kan worden gecreëerd. En daarbij geldt ook: hoe kun je als werkgever positief hieraan bijdragen?

 

Het belang van gezondheidsbevordering

Een gezonde levensstijl biedt talloze voordelen, zowel op korte als op lange termijn. Hier zijn enkele redenen waarom gezondheidsbevordering zo belangrijk is:

  • Verbeterde fysieke conditie: Regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet dragen bij aan een gezond gewicht, een sterker immuunsysteem en een verminderd risico op chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas.
  • Verhoogde mentale welzijn: Een gezonde levensstijl kan helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie. Lichaamsbeweging stimuleert de aanmaak van endorfines, wat kan leiden tot een verbeterd humeur en een groter gevoel van welzijn.
  • Betere sociale verbindingen: Door deel te nemen aan gezamenlijke activiteiten zoals sport, wandelingen of hobbygroepen, kunnen mensen hun sociale netwerk uitbreiden en zich meer verbonden voelen met anderen. Dit draagt bij aan een gevoel van geluk en tevredenheid.
  • Verhoogde productiviteit: Een gezonde levensstijl kan leiden tot verbeterde concentratie, energieniveaus en algehele productiviteit. Door goed voor zichzelf te zorgen, kunnen mensen beter presteren op hun werk en in andere aspecten van het leven.
  • Langere levensduur: Door gezonde gewoonten te omarmen, kunnen mensen hun kansen op een lang en vitaal leven vergroten. Het verminderen van risicofactoren zoals overgewicht, hoge bloeddruk en roken kan de levensverwachting aanzienlijk verhogen.

Nu we weten waarom gezondheidsbevordering zo belangrijk is, is de vraag hoe je als werkgever hier meer op in kunt zetten.

 

De 5 stappen naar gezondheidsbevordering

Nu je weet waarom het voor jou als persoon – maar ook voor je medewerkers – belangrijk is om in te zetten op gezondheidsbevordering, geven we je graag 5 stappen/tips hoe je hier mee kunt beginnen.

  1. Ontwikkel een bedrijfsgezondheidsplan: Met het Inner Smile Model kan je inzicht krijgen in hoe het gaat met het geluk van je medewerkers. En laat gezondheid nu ook een onderdeel zijn van geluk.
  2. Promoot gezonde voeding: Introduceer bijvoorbeeld een fruitmand op het werk, zodat je medewerkers de toegang hebben tot een gezonde snack.
  3. Faciliteer regelmatige beweging: Stimuleer je medewerkers om dagelijks ten minste 30 minuten aan matige tot intensieve lichaamsbeweging te doen. Dit kan door het aanbieden van bedrijfsfitnessprogramma’s, het organiseren van wandelmeetings of het bieden van faciliteiten voor fietsers. Vind activiteiten die zij leuk vinden en die gemakkelijk in hun dagelijkse routine passen.
  4. Ondersteun stressmanagement: Bied hulpmiddelen en programma’s aan, zoals workshops over meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga of tijdmanagement om stress te verminderen. Het is belangrijk om een gezonde werk-privébalans te bevorderen en werknemers aan te moedigen regelmatig tijd voor ontspanning in te plannen
  5. Bevorder sociale steun op de werkvloer: Creëer een werkomgeving waarin collega’s elkaar steunen in hun gezondheidsdoelen. Dit kan door het vormen van sportteams, het organiseren van gezamenlijke gezondheidsuitdagingen of het aanbieden van groepssessies over gezondheidsthema’s. Een sterke sociale ondersteuning kan motiverend en inspirerend werken voor iedereen.

 

Invloed van gezondheidsbevordering op je geluk

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het streven naar een gezondere levensstijl, is de impact ervan op ons geluksniveau. Het is essentieel om te begrijpen dat gezondheid en geluk nauw met elkaar verbonden zijn. Wanneer we ons lichamelijk en geestelijk goed voelen, zijn we over het algemeen gelukkiger en meer tevreden met ons leven.

Een gezonde levensstijl draagt bij aan ons geluk op verschillende manieren. Ten eerste helpt het om fysieke ongemakken en ziekten te voorkomen, waardoor we ons comfortabeler en energieker voelen in ons dagelijks leven. Dit alleen al kan ons humeur aanzienlijk verbeteren en ons meer vreugde en voldoening schenken.

Daarnaast heeft gezondheidsbevordering een directe invloed op ons mentale welzijn. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de aanmaak van endorfines, neurotransmitters die bekend staan als “gelukshormonen”. Deze stoffen zorgen voor een gevoel van euforie en welbehagen, waardoor stress en angst worden verminderd en ons geluksniveau toeneemt.

Bovendien bevordert een gezonde levensstijl ook sociale verbindingen, wat een belangrijke factor is voor ons geluk. Door deel te nemen aan activiteiten zoals sport, wandelen of dansen, komen we in contact met anderen, wat ons een gevoel van gemeenschap en verbondenheid geeft. Sterke sociale relaties zijn van belang voor ons welzijn en kunnen ons helpen om moeilijke tijden het hoofd te bieden en ons geluk te vergroten.

Kortom, gezondheidsbevordering speelt een cruciale rol in ons streven naar geluk. Door goed voor ons lichaam en geest te zorgen, kunnen we niet alleen langer leven, maar ook een leven leiden dat rijker is aan vreugde, tevredenheid en vervulling.

Hoe zit het met jullie werknemersgeluk op de werkvloer?

Wij bevorderen werknemerswelzijn, wat leidt tot meer betrokkenheid, productiviteit, en een sterkere bedrijfscultuur. Dit trekt kwalitatief betere werknemers aan en behoudt enthousiaste medewerkers, wat bijdraagt aan het aantrekken van nieuw talent.

Het gelukswiel.
Wat is dat?

Door middel van onze speciaal ontwikkelde app voeren we een geluksmeting uit, die over enkele weken loopt. Deze meting, ondersteund door de inzichten van Professor Ruut Veenhoven en het Geluksinstituut van de Erasmus Universiteit Rotterdam, baseert zich op de meest actuele wetenschappelijke inzichten over factoren die geluk beïnvloeden.